Det vil vi arbejde for

1.1 SYDDJURS SOM ØKOKOMMUNE

1.3 VILD MED VILJE

 

Alternativet Syddjurs har en målsætning om, at Syddjurs kommune skal være med i top 3 blandt de jyske kommuner, der har den højeste naturkapital. Vi ønsker desuden, at Syddjurs skal rykke op i top 10 blandt kommunerne på landsplan (lige nu ligger Syddjurs nr. 17) Se mere: http://www.biodiversitet.nu/naturkapital.

Vi foreslår følgende initiativer til at opnå den højere naturkapital:

 

a. Virkeliggørelse af Det grønne danmarkskort 

Alternativet Syddjurs ønsker at vi ved hjælp af Det Grønne Danmarkskort virkeliggør så meget som muligt af den potentielle natur der er kortlagt heri. Hermed kan dyr vandre frit, planter kan lettere spredes, og vi tilgodeser naturens sammenhæng og kommunens biodiversitet.

b. Vilde grøftekanter

De danske vejkanter kan fungere som vigtigt bindeled mellem små isolerede naturområder. Det betyder, at vejkanterne mange steder rummer et stort potentiale som både levested og spredningskorridor for de planter og dyr, der lever i de lysåbne naturtyper.

Der kører pt forsøg med en ændret klipningspraksis på udvalgte arealer og vi ønsker denne praksis udbredt på de strækninger der giver mening samt indført en fjernelse af de afklippede materiale for en reduktion af næringsindholdet.

c. Sammenhængende skovområder

Vi skal udbygge andelen af skov i kommunen - gerne tænkt ind som virkemiddel i grundvandsbeskyttelsen men også ved udvidelse af vores eksisterende skove. Her skal fokus være på hjemmehørende arter. 

d. Naturnationalpark i syddjurs

Vi vil arbejde for i dialog med borgerne og interesseorganisationer at få mindst et område i Syddjurs udnævnt til naturnationalpark.

e. Kolindsund

Kolindsund skal gradvis føres tilbage til sin naturlige tilstand. Dette skal gøres for styrkelse af biodiversiteten, klimasikring og binding af CO2. 

F. Fokus på havet omkring os

Også i havet er biodiversiteten klemt og vi skal derfor gøre en aktiv indsats for at bremse tilbagegangen i denne. Dette kunne gøres ved oprettelsen af en Maritim Naturnationalpark langs Djurslands kyster. Men også ved et øget fokus på udledningerne fra land. 

1.4 GRØN MOBILITET

Syddjurs er en langstrakt landkommune. Det er afgørende for kommunens udvikling og bosætning, at vi tænker i god infrastruktur, som styrker mobiliteten og som ikke belaster miljøet. Det gør Syddjurs Kommune ved at oprette og støtte:

Delebilsordninger

Vi skal opfordre til private delebilsordninger i landsbyerne samt skabe kommunale delebilsordninger. Kommunens biler (som f.eks. hjemmeplejens) skal købes som elbiler, og i den tid, de ikke bruges til kommunalt arbejde, bruges de som en del af kommunens delebilsflåde for borgerne. Det er en let og næsten gratis måde at få delebiler helt ud i de mindste samfund. Des flere biler der er tilgængelige, des bedre bliver løsningen, som gør at flere folk vil vælge delebiler som deres trafikale løsning.

Samkørsel

Vi skal fremme samkørsel via lokale kørselsfællesskaber og app-baserede tjenester samt etablere pendlerrastepladser.

Kollektiv transport

Vi ønsker, at Syddjurs går forrest i udviklingen af den kollektive trafik, fordi velfungerende kollektive transportmuligheder er ekstremt vigtige for at binde en landkommune sammen og tilgodese udkants-områderne. Vi skal afprøve nye løsninger og skabe små pilotprojekter i samarbejde med Midttrafik og de andre kommuner i Business Region Aarhus.

1.5 bæredygtig planlægning

Syddjurs skal være kendetegnet ved bæredygtige byggematerialer og genanvendelse af eksisterende boligmasse ved både kommunalt og privat byggeri. Der skal arbejdes med bæredygtig certificering af kommunalt nybyggeri og vores personale skal uddannes til at rådgive om materialer, energirenovering, genanvendelse og ressourceforbrug ved byggeri. 

 

lokalplaner

Vi skal arbejde på at lokalplanerne i Syddjurs lever op til vores målsætninger om bæredygtighed. Vi skal turde stille krav til udviklere om reelt grønt byggeri, om plads til naturen og turde sige nej hvis en udviklers planer ikke lever op til vores standarder. 

 

grønt erhverv

Virksomheder med en grøn profil skal tilbydes vores erhvervsgrunde til en lavere pris. Desuden skal vi arbejde med virksomhedssymbioser således at vi får placeret relevante virksomheder tæt på hinanden så de kan bruge hinandens affald, overskudsvarme mm som ressourcer i en produktionen. 

Vedvarende energi

Alle offentlige bygninger skal være selvforsynende med vedvarende energi fra solceller og vindmøllestrøm fra Østjylland.

 

 

 

1.7 GRØNNE INVESTERINGER

Syddjurs Kommune skal ikke investere i-  eller støtte virksomheder og organisationer, der baserer deres produkter på fossile brændstoffer. I stedet skal vi som kommune investere i grønne og nyskabende virksomheder, der bygger kapital på bæredygtige løsninger.

 

1.9 DELEØKONOMI

Deleforeninger

Vi går ind for etableringen af nye borgerdrevne deleforeninger, hvor borgere deler ting lige fra elcykler, trailere, bøger, DVD’er, spil, legetøj, børnetøj, værktøj, haveredskaber mm.

Fælles arbejdsmiljøer tæt på hjemmet

Vi ønsker at udvikle flere lokale fælles arbejdsmiljøer for iværksættere og pendlere, der ønsker at spare køreturen til arbejdspladsen.


1.10 VILD MED VAND

Vores drikkevand er under pres for forurening fra landbruget. Vandboringer er alle borgeres sikre forsyning af klart, rent og kemikaliefrit drikkevand, og det skal vi værne om i Syddjurs Kommune.

Derfor foreslår Alternativet Syddjurs, at kommunen i samarbejde med vandværker og private borgere laver en vandskovstrategi, der går ud på at opkøbe jord over vandreservoirer for dernæst at omlægge det til statsskov, der aldrig må fældes igen.

 

Økologi som middel mod giftforurening

Det mest effektive middel mod giftforurening af vandboringer er økologi. Derfor vil Alternativet Syddjurs arbejde for at støtte landmænd med jorde ved vandboringer til økologisk omlægning.