Alternativet: Syddjurs skal gå forrest på bæredygtigheden. Pressemeddelelse d.21.oktober
Økokommune, naturkapital, samkørselsordninger, bæredygtige bygninger og lokale råvarer er blandt mærkesagerne, når Alternativet går til kv17
De store, verdensomspændende klimaindsatser begynder lige her, hvor vi bor, mener Alternativet Syddjurs.
Derfor er en ambitiøs miljøpolitik blandt en af partiets allervigtigste mærkesager, når det spritnye valgprogram for kommunalvalget nu fremlægges.
”De fleste klimaeksperter anerkender, at vores planet er truet, og at øjeblikkelig og vidtrækkende handlinger er nødvendige. Vi mener, at miljøbevidsthed begynder hos det enkelte menneske, og derfor er den lokale miljøpolitik alt andet end ligegyldig. Og vi oplever bestemt også, at det ligger de fleste borgere meget på sinde. Folk er ængstelige over udviklingen og parate til at gøre en indsats,” siger byrådskandidat Kenneth Degnbol.
Derfor er et af Alternativets vigtigste forslag, at der fremover skal måles på kommunens miljøindsats, så det bliver tydeligt, hvilke initiativer der batter noget i det grønne regnskab.
Nej til havbrug
Alternativet ønsker, at Syddjurs bliver foregangskommune på økologi og bæredygtighed ved at opnå status som øko-kommune. Samtidig skal Syddjurs være med i top 3 blandt de jyske kommuner, der har den højeste naturkapital med større skovarealer, et grønt naturbælte og en genetablering af Kolindsund. Havbrug skal holdes ude af farvandene, og udfordringerne med infrastruktur skal blandt andet løses ved at tænke kreativt omkring delebilsordninger, god offentlig transport og bedre anvendelse af kommunale køretøjer.
Kommunale bygninger skal gå forrest med bæredygtighed, genbrug og vedvarende energi fra solceller.
”Syddjurs er et af landets skønneste og mest diverse naturområder, og det skal vi bevare. Så meget desto vigtigere er det, at vi bliver gode til at tænke i andre løsninger end de gængse. En ansvarlig, grøn profil og gode, nytænkte løsninger omkring infrastruktur er vigtigt, når folk flytter hertil – langt vigtigere end skatteprocenter. Og her mener vi, der ligger enorme uudnyttede potentialer i dele-, flex- og elbilsordninger,” siger Kenneth Degnbol.
Skolebørn skal have jord under neglene
Også kommunens skoler skal opdrage de kommende verdensborgere i at tænke i ansvarlighed og bæredygtighed, mener Alternativet. Skole- og fælleshaver skal etableres i byerne, og den lokale produktion skal understøttes. Alternativet vil også arbejde for at støtte landmænd med jorde ved vandboringer til økologisk omlægning, så drikkevandets kvalitet sikres.
”I stort og småt skal kommunen gå forrest, når det handler om at bakke op om borgernes initiativer til bæredygtighed. Det kalder vi naturpleje gennem borgerinddragelse. Giv skolebørn jord under neglene, og gør dem klogere på mad, natur og økologi! Vi tror på, at den enkeltes indsats betyder noget, og det skal kommunen bakke op om,” siger Kenneth Degnbol.